Open

1977 Ferrari Dino 208 GT4

Specificaties

Bouwjaar

1977

Km. Stand

20.975 km

BTW Auto

Niet verrekenbaar

Carosserietype

Coupé (2+2)

Kleur

Azzuro Mettallizato

Interieur

Donkerblauw

Motortype

2.0 liter V8

Vermogen

170 pk

Topsnelheid

220 km/u

Transmissie

Handgeschakeld (5)

Brandstof

Benzine

Prijs

€ 79.800,-

Introductie

Een subliem mooie, pure en Ferrari Dino 208 GT4 in de even stijlvolle als zeldzame kleur Azzuro Mettallizato. De Dino GT4 is de enige door het  beroemde designhuis Bertone ontworpen serieproductie-Ferrari ooit. Het baanbrekende design van de Dino GT4 is van de hand van de legendarische Marcello Gandini; de man die in het verleden eveneens verantwoordelijk was voor excentriekelingen als de Lamborghini Miura, Countach én Diablo, alsmede de iconische Lancia Stratos.

Interesse? Neem contact op

Geschiedenis

Gandini leverde met de Dino GT4 in 1973 een radicaal ontwerp af. De Dino laat zich kenmerken door scherpe, strakke lijnen, die typerend zijn voor het fameuze ‘space age’ tijdperk. De Dino GT4 is tevens de eerste in serie geproduceerde Ferrari met V8-middenmotor ooit, waarmee het in wezen de stamvader is van de vele Ferrari V8-modellen die daarop volgden. Bovendien is het één van de weinige auto’s die voorzien is van een 4-zits middenmotor configuratie; een uniek concept.

Waarom Enzo Ferrari vanaf 1975 ook de Dino 208 GT4 bouwde naast de Dino 308 GT4? Omdat vanaf dat moment in Italië ineens extra belasting betaald diende te worden voor auto’s met een motorinhoud van meer dan 2000cc. Ook Lamborghini en Maserati bouwden daarom tweeliter versies van de Urraco respectievelijk de Merak. Uitsluitend bedoeld voor de Italiaanse markt, waren er maar iets meer dan 800 exemplaren van de tweeliter Dino GT4 geproduceerd toen deze belastingontduiker in 1980 werd vervangen door de 208 GTB, de tweeliter variant van Pininfarina’s 308.

Over deze auto

DINOF106KL13356 verliet de fabriek in Maranello op 18 februari 1977 en was oorspronkelijk wit (Bianco Polo Park). De Ferrari werd door de eerste (Italiaanse) eigenaar op 30 juni datzelfde jaar aangekocht. Daarna werd hij in de jaren 90 rood gespoten en tijdens de restauratie is ervoor Azzuro Mettallizato gekozen, een originele Ferrari kleur voor een Dino GT4 uit 1977.

Deze Dino werd door de gerenommeerde Nederlandse Ferrari-dealer Kroymans compleet gerestaureerd, tijdens een 4 jaar (2015 – 2020) durende bare-metal restauratie, in opdracht van laatste (Nederlandse) eigenaar. Er zijn kosten nog moeite gespaard om de auto in absolute topstaat te brengen, maar mét behoud van origineel patina. Hierdoor is het nu één van de mooiste Dino GT4’s ter wereld.

Het hele restauratieproces, inclusief motor- en versnellingsbakrevisie, carrosserie, interieur, koppeling, airco, remmen, de juiste badges, vering, schokbrekers, wielen, etc. etc. is uitgebreid gedocumenteerd. Sinds de voltooiing van de restauratie in oktober 2019 heeft de Dino slechts enkele honderden kilometers gereden.

Rijden

Formule 1-legende Niki Lauda, destijds in dienst als coureur bij de Italiaanse renstal, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Dino GT4.. Geen wonder dus dat het model óók uitblinkt qua rijeigenschappen. De rijervaring die deze Ferrari biedt werd (en wordt) alom bejubeld, en is vandaag de dag nog immer ronduit spectaculair. De zitpositie en de wijze waarop het interieur als het ware om de bestuurder heen is gebouwd, doet nog het meest denken aan de geavanceerde cockpit van een heuse Le Mans racer.

De mechanische symfonie van de 2,0 liter 8-cilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen en vier dubbele Weber carburateurs, is een waar genot voor alle zintuigen. De wijze waarop versnellingsbak, chassis en besturing elkaar complementeren, maakt deze Ferrari tot de onvervalste, pure rijdersauto die menig liefhebber vanaf de eerste seconde het water in de mond doet lopen.

Ervaren?

Voelt u de drang om de rijders sensatie en kracht van dit authentieke raspaard zelf te ervaren? Voor een bezichtiging en / of proefrit verzoeken wij u vooraf een afspraak te maken met Harm Derks. Hij is te bereiken via 030-8507500 / harm.derks@broekhuis.nl.