Prijs VERKOCHT
Bouwjaar 1963
Km. Stand 16.728 mls
BTW Niet Verrekenbaar
Carrosserietype Limousine
Kleur Sherwood Green
Interieur Black
Motortype 3.4 liter, 6-cilinder
Vermogen 210 PK / 155 KW
Transmissie Handgeschakeld
Brandstof Benzine

1963 JAGUAR MK II 3.4

  • 3.4 handgeschakeld met overdrive
  • Prachtige kleur Sherwood Green
  • Zowel technisch als optisch in zeer goede staat
  • Uitstekende sportieve rijeigenschappen

Over de Jaguar Mk II

Mede dankzij inspector Morse is de Jaguar Mk II, die in oktober 1959 in Londen werd gepresenteerd, een van de meest geliefde en bekende Jaguars. Van buiten leek hij eigenlijk sprekend op de Mk I, maar bij nadere inspectie blijkt dat de verschillen groter zijn dan in eerste instantie gedacht. Op alle terreinen is de auto op subtiele wijze verbeterd. Mede dankzij de grotere ramen en dunnere raamspijlen kreeg de auto een opener karakter. De toegenomen spoorbreedte door een bredere achteras ten opzichte van de Mk I in combinatie met de aangepaste voorwielophanging kwam de wegligging behoorlijk ten goede. Ook in het interieur zijn de verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de toerenteller en snelheidsmeter verhuisd naar een plek recht voor de bestuurder in plaats van de traditionele plaats in het midden van het dashboard. Ook het nieuwe stuurwiel met halve ring voor de claxon maakt zijn introductie met de Mk II.

Vanaf het begin was de Mk II leverbaar met drie verschillende motoren, waarbij het gamma begon bij de 2.4 motor met 120 pk. De 3.4-liter is vrijwel ongewijzigd gebleven ten opzichte van de Mk I en behield dus zijn 210 pk. Nieuw was de 3.8 motor, die dankzij 220 pk  de neiging had om de achterkant van de auto te laten uitbreken. Om te voorkomen dat het zweet bij de bestuurder op het voorhoofd staat is de 3.8 standaard uitgerust met een sperdifferentieel. De Mk II is zowel met een handgeschakelde vierbak als met een automaat te koop geweest. Van alle drie de motorvarianten zijn er opvallend genoeg ongeveer even veel verkocht.

Het bijzondere aan de Mk II is dat vrijwel iedereen deze Jaguar kent. Er zullen genoeg herinneringen opgeroepen worden wanneer er weer eens een Mk II voorbij rijdt.  Daarnaast staat het model bekend als een van de best rijdende auto’s uit zijn klasse in die tijd. En heden ten dage  is het nog steeds een aangenaam rijdende auto. Zijn bijzonder sportieve rijeigenschappen in combinatie met de uitstekende dagelijkse bruikbaarheid maakt de auto tot op de dag van vandaag tot een prettige en comfortabele reisgezel. En de nostalgie in combinatie met de goede rijprestaties zorgen iedere rit weer voor een brede glimlach bij de bestuurder.

Nalatenschap in de racerij

De sublieme en sportieve rijeigenschappen op de weg bleven niet onopgemerkt in de racerij. Ondanks dat het geen lichtgewicht auto was, is de Mk II dankzij de goede beheersbaarheid en het grote koppel van de 3.8 XK motor voor een aantal jaren bijna onverslaanbaar gebleken op circuits in zowel Europa als de Verenigde Staten.  Beroemde namen als Stirling Moss en Bruce McLaren hebben achter het stuur gezeten van een Mk II en op zeer hoge snelheid hun sporen nagelaten. En nog steeds worden Mk II’s voor degelijke racedoeleinden gebruikt. Het blijft namelijk een sensatie om de auto over de Goodwood Hillclimb te horen en te zien rijden.

Over dit specifieke exemplaar

Een prachtige kleurstelling van Sherwood Green in combinatie met het zwart lederen interieur maakt deze auto een lust voor het oog. Uiteraard geheel matching numbers en in een zeer goede technische en optische staat wacht deze schitterende Mk II op zijn nieuwe eigenaar. Mede dankzij de fijne 3.4 liter motor en de handgeschakelde transmissie met overdrive rijdt deze auto perfect. De overdrive geeft hem net dat stukje extra snelheid waardoor hij ook op de snelweg boven gemiddeld goed met het verkeer mee kan komen. De motor loopt geweldig en de auto stuurt snaarstrak. Hij is klaar voor nog heel veel rijplezier.

Deze auto is origineel in Engeland geleverd, waarna  de auto geëxporteerd is naar de Verenigde Staten. Een aantal jaren later heeft de auto de overtocht over de oceaan naar Europa weer gemaakt. Voor twaalf jaar lang heeft de auto in Italië gereden alvorens de auto naar Nederland is gekomen. In Italië is de Mk II in de prachtige staat hersteld waarin de auto zich nu bevindt.

Wij nodigen u uit om nader kennis te maken met deze buitengewoon fraaie Jaguar Mk II. Gelieve van te voren een afspraak te maken met Geert-Jan Tax via gjtax@broekhuis.nl of 030-8507500

*Brooks Classics is een aan de Broekhuis Groep gelieerde onderneming, gespecialiseerd in de kleinschalige handel in klassieke Britse en Italiaanse auto’s van hoge kwaliteit. Kijk op www.brooksclassics.nl voor meer informatie of neem contact op via 030-8507500 / gjtax@broekhuis.nl*

Bekijk andere klassieke auto’s

X