Prijs VERKOCHT
Bouwjaar 1962
Km. Stand 1.898 mls
BTW Niet verrekenbaar
Carrosserietype Fixed Head Coupe
Kleur Opalescent Bronze
Interieur Beige
Motortype 3.8 liter 6 cilinders in lijn
Vermogen 265 pk
Transmissie Handgeschakeld 4 versnellingen
Brandstof Benzine

Jaguar E-Type 3.8 | Fixed Head Coupe | Series 1 | Matching Numbers | 1962

  • Concoursstaat – 1e prijs in zijn klasse (‘Class Winner’) Concours d’Elégance Paleis het Loo 2017
  • Compleet gedocumenteerde ‘nut & bolt’ restauratie met complete motorrevisie (2012 – 2017)
  • Matching numbers auto inclusief Heritage Certificate
  • Smaakvolle kleurcombinatie
  • Inclusief originele handleiding én E-Type Series 1 folder (1962!)

 

Geschiedenis van de E-type

Er zijn maar weinig auto’s die echt kunnen claimen een mijlpaal te zijn, maar de Jaguar E-type behoort ongetwijfeld tot die categorie. Hij veroorzaakte meteen al een sensatie toen hij werd gelanceerd op de Autosalon van Genève in 1961.

De 3,8-liter zescilinder-in-lijnmotor met 3 carburateurs en 265pk zou de testauto’s tot ruim 240 km/h kunnen stuwen – een cijfer dat de krantenkoppen over de hele wereld haalde en een vraag creëerde waaraan Jaguar aanvankelijk met moeite kon voldoen.

Er waren niet alleen de buitenaardse prestaties, er was ook de iconische vorm, die het werk was van aerodynamicus Malcolm Sayer – dezelfde man die verantwoordelijk was geweest voor Jaguar’s Le Mans-winnende C-type en D-type. Onderhuids had de E-type eigenlijk veel te danken aan de D-type; ook bij de E-type is er sprake van constructie die bestaat uit een ‘monocoque’ middengedeelte met een subframe dat de motor en de voorwielophanging draagt. Aan de achterzijde werd echter gekozen voor  een onafhankelijke wielophanging in een tijd dat veel van Jaguars rivalen nog een traditionele starre as gebruikten.

De productie kwam traag op gang in de zomer van 1961 en was vooral gericht op de bouw van roadsters, voor de uiterst belangrijke Amerikaanse markt – er werden dat jaar bijvoorbeeld slechts 342 auto’s gebouwd voor de Britse markt. In augustus en september begonnen ook de coupés druppelsgewijs uit Browns Lane te rollen en beide modellen werden aangeboden tegen een fractie van de prijs van een  Ferrari of Aston Martin, de enige échte rivalen van de E-type. In oktober 1961 werden de externe motorkapsloten vervangen door een interne constructie en in mei-juni 1962 werden been- en voetruimte toegevoegd aan de voorheen vlakke vloer. Beide kenmerken – de externe motorkapvergrendelingen en de vlakke vloer – worden nu gebruikt als een verkorte manier om specifieke perioden van vroeg geproduceerde  E-type’s te beschrijven. Eind 1964 werd de 3,8-liter motor vervangen door een grotere 4,2-liter variant van de eerbiedwaardige XK zescilinder lijnmotor. Er werd ook een nieuwe volledig gesynchroniseerde Jaguar vierversnellingsbak gemonteerd, in plaats van de oude Moss-versnellingsbak. De Series 1 werd uiteindelijk in 1968 vervangen door de gefacelifte Series 2. Echter dankzij de tijdloze mix van verbluffende looks en immense prestaties heeft de Series I zijn plaats in de geschiedenis veilig gesteld.

 

Over deze E-type

De man achter het verhaal van de restauratie van deze ’62 Coupé is een echte perfectionist en de E-Type zijn uitdaging; zijn pensioendagen werden tussen 2012 en 2017 besteed aan een zeer uitgebreide restauratie van één van de mooiste auto’s ooit ontworpen: de Jaguar E-Type Series 1 3.8 Coupé.

De basis was een auto uit de USA. Alle nummers waren vooraf aangevraagd omdat het een matching numbers auto moest zijn. De kleur van de Coupé, geproduceerd in oktober 1962 en geregistreerd in 1963, bleek echter een keer veranderd te zijn, want dat was nu rood, maar al snel ontstond één van de mooiste kleuren uit het E-type programma: Opalescent Bronze, een kleur beschreven als tussen champagne en goud. Samen met de bijpassende kleur, beige lederen interieur, een droomcombinatie.

Maar willen restaureren en dat ook daadwerkelijk kunnen, zijn soms kilometers, of als je wilt met een Engelse auto mijlen uit elkaar. Als je niet over de vaardigheden beschikt, komt er niets fatsoenlijks uit de garage. De eigenaar heeft een eigen garage waar veel van de professionele garages jaloers op kunnen zijn. Zo’n workshop zegt veel over hoe mensen werken: netjes en ordelijk. En in dit geval bewijzen honderden foto’s en een prachtig restauratieboek, aangevuld met facturen, handleidingen, originele brochures en beschrijvingen dat er alles aan is gedaan om het best mogelijke resultaat te krijgen.

Deze coupé is werkelijk tot in perfectie gerestaureerd. Er zijn talloze uren verstreken om dit resultaat te bereiken. In de praktijk zijn het zelfs meer uren dan die die de eigenaar alleen maakte, want op een gegeven moment kwam zijn buurman kijken wat er in die mooie garage gebeurde. En niet alleen voor een lekker kopje koffie kwam hij binnen, het was ook toeval dat de buurman ook kwaliteiten had die onontbeerlijk zijn om een Concours winnaar te maken. Zo werd het een gezamenlijk project van twee autoliefhebbers die al hun passie en vaardigheden in deze E-type stopten en werd het beloond met een klasse-overwinning in 2017 op het Concours d’Elegance paleis het Loo in Nederland. Het ultieme doel was bereikt!

Deze pas ingelopen Jaguar (ook slechts enkele honderden mijlen) is meer dan compleet, inclusief de originele manual uit 1962 (!), Heritage Certificaat, fotoalbum van de restauratie, reserveonderdelen, autohoes, originele brochure, etc.

 

Specificaties

  • Make and model: Jaguar E-Type Series 1 3.8 litre
  • Body style: Fixed-head coupe, left hand drive
  • Date of manufacture: 16th October 1962
  • Original distributor: Jaguar Cars, New York
  • Date of dispatch: 26th October 1962

 

Graag nodigen wij uit om nader kennis te maken met deze iconische E-Type.
Graag van tevoren een afspraak te maken met Harm Derks via harm.derks@broekhuis.nl

Brooks Classics is een aan de Broekhuis Groep gelieerde onderneming, gespecialiseerd in de kleinschalige handel in voornamelijk Britse en Italiaanse auto’s van hoge kwaliteit.
Kijk op www.brooksclassics.nl voor meer informatie of neem contact op via +31 (0)30 850 7500

Bekijk andere klassieke auto’s

X