Prijs VERKOCHT
Bouwjaar 1922
Km. Stand N.v.t.
BTW Niet verrekenbaar
Carosserietype Open Cycle-Car
Kleur Bleu France
Interieur Bruin leder
Cabrioletkap N.v.t.
Motortype 799 cc, 4 cilinder
Vermogen 40 PK
Transmissie 3 versnellingen
Brandstof Benzine

1922 Benjamin Type Cycle-Car – 1922

  • Unieke Cycle-Car
  • ‘Bonhams’ veilinghuis historie
  • Veel onderhoud gepleegd
  • Matching numbers
  • Bekend van diverse media publicaties
  • Originele fabrieks teamauto

Benjamin was een Frans merk, opgericht in 1921 door Maurice Jeanson. Het bedrijf bouwde tot 1926 lichte auto’s. Deze Type B is vervaardigd in het tweede jaar dat Benjamin bestond. De body is uitgevoerd in destijds toegewezen Franse racekleur Bleu Nationale, gecombineerd met zwarte spaakwielen en een bruin lederen interieur. Het registratienummer is DS6654, chassisnummer 1951, motornummer 1951. Uit de documentatie van vorige bezitters en de verkoopinformatie van het gerenommeerde veilinghuis ‘Bonhams’ uit 2013, blijkt dat deze Benjamin Type B ‘Cycle-Car’ een fabrieks teamauto was in de jaren ’20. Deze auto zou hebben deelgenomen aan de Franse Bol d’Or in 1922 en werd toen bestuurd door Violette Morris (18 april 1893 – 26 april 1944), raadpleeg Wikipedia voor meer informatie over de kleurrijke levensstijl van deze Franse atlete en autocoureur. Midden jaren tachtig werd deze Benjamin door Stephen Langton gekocht en naar Engeland verscheept. In 1988 kwam de auto in bezit van Barry Clarke, de voormalige voorzitter van de VSCC, de gerenommeerde ‘Britse’ Vintage Sports Car Club. Door hem is de Benjamin grotendeels gereviseerd. Zo zijn de wielen herbouwd, de radiator voorzien van een nieuw koelblok, de dynamo, startmotor en het motorblok gereviseerd. De volgende eigenaar heeft de wielophanging gereviseerd, wiel- en aandrijfas lagers vernieuwd en twee trommelremmen vervangen. Verder werd de cilinderkop aangepast voor moderne bougies, de nokkenas werd opnieuw geprofileerd, de koppeling gerepareerd en werd er een SU-carburateur met nieuw spruitstuk gemonteerd. In de loop der jaren zijn er veel publicaties over deze Benjamin geweest. Mede omdat met deze auto deelgenomen werd aan diverse (VSCC) rijtesten en demonstraties. Deze zeldzame ‘Cycle-Car’ bevindt zich in een redelijk tot goede conditie met de daarbij behorende patina en is rijklaar. Een heerlijke machine voor de liefhebbers van ‘Prewar-auto’ waar men ook van hartelust zelf aan zou kunnen sleutelen en uiteraard om er mee deel te nemen aan historische evenementen. Deze Benjamin met een zeer rijke historie rijdt ‘ongecompliceerd’ eenvoudig en elke rit is gegarandeerd weer een belevenis .

U bent aangenaam verrast? U bent van harte welkom om deze echte Franse klassieker in levende lijve te ervaren. Voor een bezichtiging verzoeken wij u vooraf een afspraak te maken met Geert-Jan Tax. Hij is te bereiken via 030-8507500 / geertjan.tax@broekhuis.nl.

 

*Brooks Classics is een aan de Broekhuis Groep gelieerde onderneming, gespecialiseerd in de kleinschalige handel in Britse en Italiaanse auto’s van hoge kwaliteit. Kijk op www.brooksclassics.nl voor meer informatie of neem contact op via 030-8507500 / geertjan.tax@broekhuis.nl of harm.derks@broekhuis.nl

Bekijk andere klassieke auto’s

X