Prijs VERKOCHT
Bouwjaar 1952
Km. Stand  8.002 km
BTW Niet verrekenbaar
Carrosserietype Saloon, 4 deurs
Kleur Zwart
Interieur Bruin
Motortype 803 cc, 4 cilinder 
Vermogen 30 pk/ 23 kW
Transmissie Handgeschakeld 4 versnellingen
Brandstof Benzine

1952 Austin A30 4-door Saloon

  • Origineel links gestuurd
  • Geen roest, harde carrosserie nooit aan gelast
  • Technisch en optisch in goede conditie
  • Sinds 1997 in Nederland
  • Historie en documentatie aanwezig

Algemene informatie

De carrosseriestructuur van deze kleine Austin is ontworpen door T.K. Garrett, die een luchtvaartingenieur was voordat hij bij Austin kwam. Het was een volledig gelaste stalen carrosserie, zonder chassis wat in die dagen voor een kleine auto uniek was. Hierdoor kon er lichter, stijver en goedkoper gebouwd worden dan bij vergelijkbare auto’s. Overigens is het de eerste Austin met een zelfdragende carrosserie. Het interieur bestaat uit twee voorstoelen en een achterbank, deze waren bekleed met kunststof en als optie was lederen stoelbekleding leverbaar. Economisch verantwoord zoals gebruikelijk in die tijd, was dat verwarming als optie verkrijgbaar was. Een prachtig detail is dat de richtingaanwijzers uit de B-stijl springen als ze bediend werden. 

Over deze A30 Saloon

Over dit vertederende autootje kunnen wij urenlang verhalen vertellen, gelukkig zijn er ook documenten aanwezig die de geschiedenis kunnen bevestigen. Deze auto is gebouwd voor de Duitse markt, vandaar dat hij links gestuurd is en van een kilometer snelheidsmeter is voorzien. De auto werd in 1972 gekocht door een onderwijzer, die in dienst was voor de Britse strijdkrachten en gelegerd was in Duitsland, de BFG. Deze onderwijzer gaf les op de Britse school aan de kinderen van de aldaar gestationeerde Britse gezinnen. BFG staat voor British Force Germany, deze militairen hadden bepaalde privileges met hun auto, zoals vrijstelling van belastingen en goedkoper benzine tanken met een brandstofkaart. Daarvoor kregen de auto’s ook een speciaal BFG kenteken. Uiteraard zijn zowel het originele BFG kentekenbewijs alsmede de brandstofkaart nog bij deze auto aanwezig! Toen na 25 jaar de dienst afliep voor de onderwijzer en hij weer vertrok naar Engeland, besloot hij zijn trouwe metgezel niet mee te nemen, immers een links gestuurde auto in Engeland is niet zo praktisch. Dus werd de auto aan een collega onderwijzer van de Nederlandse school overgedaan. Zo belande in 1997 uiteindelijk deze auto in Nederland. Overigens heeft in Duitsland nagenoeg altijd binnen gestaan en is slechts spaarzaam gebruikt, dat is hem ook aan te zien. Dit verklaart tevens dat er nergens roest aan zit en er nooit aan gelast is. Wel is het lakwerk een keer overgespoten geweest en bezit wat patina. Leuk zijn de details zoals dat deze A30 met de optionele verwarming is uitgevoerd en gelukkig zijn de de originele klaprichtingaanwijzers behouden gebleven, alsmede ook de unieke sluitgreep van de motorkap. De kenmerkende gevleugelde A van Austin ontbreekt hier, in plaats daarvan werd het Duitse export model met een platte greep uitgerust, zo werd destijds al aan veiligheid voor voetgangers gedacht! Uiteraard kan naderhand nog de gevleugelde A aangebracht worden, maar zo kwam hij destijds niet uit de fabriek. Het zijn weliswaar allemaal kleine details, maar we moeten niet vergeten dat het hier om een kleine auto gaat.

Wij nodigen u graag uit om nader kennis te maken met deze leuke Austin. Gelieve van tevoren een afspraak te maken met Mang Yuan. Hij is te bereiken via 030-8507500. Of stuur een e-mail naar harm.derks@broekhuis.nl.

*Brooks Classics is een aan de Broekhuis Groep gelieerde onderneming, gespecialiseerd in de kleinschalige handel in Britse en Italiaanse auto’s van hoge kwaliteit. Kijk op www.broekhuis.nl voor meer informatie of neem contact op via 030-8507500 / harm.derks@broekhuis.nl*

Weitere klassische Fahrzeuge

X