Prijs VERKOCHT
Bouwjaar 1975
Km. Stand  33.562 km
BTW Niet Verrekenbaar
Carrosserietype 2+2 Coupe
Kleur Blu Olandese
Interieur Nero
Motortype 1,6 liter 4-lijn
Vermogen 132 PK
Transmissie Handgeschakeld
Brandstof Benzine

1975 ALFA ROMEO GT 1600 JUNIOR

  • Origineel Nederlands geleverd exemplaar
  • Goed geconserveerd, veel originele details
  • In zeer goede staat van onderhoud

Een heuse zeldzaamheid vanwege de algehele conditie, kleurensamenstelling én afkomst: deze origineel Nederlands geleverde Alfa Romeo GT 1600 Junior uit 1975 betreft een consignatiestuk dat in uitstekende handen is. Een liefhebbersauto pur sang, voorzien van een uiterst gewilde Europese specificatie en een dosis Italiaans charisma om van te likkebaarden.

Historie

De Gran Turismo behoort tot een zeer smaakvolle en tevens historische modelreeks van Alfa Romeo, getekend door Giorgetto Giugiaro. De sportieve benjamin stamt af van de befaamde 105/115 Series Coupés van het merk: één van de eerste grote projecten van legendarisch carrosseriebouwer Bertone. Na het zien van deze schitterende Junior, is het eenvoudig te bevatten dat het Italiaanse designbureau zichzelf in de jaren ’60 wereldwijd op de kaart zette.
De flamboyante 2-deurs coupé staat op een ingekort platform van de eerste generatie Giulia en is daarmee nóg wendbaarder dan de 4-deurs berlina. De eerste Alfa GT’s verlieten in 1963 de fabriek. De Junior versie met 1.3 motor volgde in 1965, waarna de sterkere 1600 in 1972 werd geïntroduceerd. Meest opvallende verschil tussen de twee types zijn de koplampen; de 1600 was uitgerust met dubbele ronde exemplaren, terwijl de 1300 het met twee enkele moest doen. De productie van de fameuze GT duurde voort tot en met 1977.

Exterieur

De Alfa GT Junior is het type auto dat iedere gezonde sterveling met een beetje gevoel voor stijl en kijk op klassieke schoonheden moet aanspreken. Elke centimeter van de tijdloos gestileerde carrosserie ‘klopt’. Er werd geen lijn te veel getekend indertijd het ontwerp tot stand kwam. Zó mooi kan eenvoud zijn!
Het feit dat dit prachtexemplaar ook optisch in werkelijk verbluffend mooie staat verkeert en daarnaast is ondergedompeld in de stijlvolle Blu Olandese carrosserielak, maakt van de Alfa een eersteklas droomauto. Het elegante koetswerk is in het verleden grotendeels en bijzonder vakkundig gerestaureerd. Andere delen zijn heerlijk eerlijk, met een patina uitstraling.

Interieur

Het Nero interieur ademt ‘stile classico’ tot in detail. Er zijn maar weinig auto’s – zo niet geen één – die kunnen tippen aan het cachet van deze meesterlijke machine uit la bella Italia. Laat staan in dit segment.
Enkele van de vele karakteristieke kenmerken zijn de dubbele analoge klokken in het dashboard en het grote houten stuurwiel met drie spaken. De 1600 GT Junior is een auto die u vanaf de eerste seconde weet te grijpen, om u vervolgens nooit meer los te laten. Bonus: de originele, oude dealerstickers zijn de Alfa altijd trouw gebleven. Het nostalgische gevoel aan boord van de coupé is daarmee compleet.

Techniek

Onder de motorkap van de GT 1600 schuilt een in sublieme staat verkerende lichtmetalen 4-cilinder ‘Twin Cam’ Alfa Romeo krachtbron, met een inhoud van 1.570 cc en dubbele Weber carburateurs. Deze Europese specificatie is veruit de meest populaire. Qua prestaties heeft de 1,6 liter motor duidelijk de overhand ten opzichte van de 1.3. En ook op ’t gebied van schaarste scoort de 1600 beduidend beter: ruim 13.000 tegenover bijna 92.000 exemplaren van de 1300.
Het belangrijkste bewaren we echter voor het laatst: deze Junior rijdt opvallend volwassen voor een 42 jaar oude auto. Er is power in overvloed, de oliedruk is fenomenaal, de transmissie laat zich soepel en strak beroeren en de wegligging is er één ‘uit het boekje’. Deze Alfa gaat als op rails. Zonder meer een gevalletje ‘eens een rijdersauto, altijd een rijdersauto.’

Zelf ervaren?

Zelf ervaren? Voor een bezichtiging en/of proefrit verzoeken wij u vooraf een afspraak te maken met Geert-Jan Tax. Hij is te bereiken via 030-8507500 / gjtax@broekhuis.nl.

*Brooks Classics is een aan de Broekhuis Groep gelieerde onderneming, gespecialiseerd in de kleinschalige handel in Britse en Italiaanse auto’s van hoge kwaliteit. Kijk op www.brooksclassics.nl voor meer informatie of neem contact op via 030-8507500 / gjtax@broekhuis.nl*

Bekijk andere klassieke auto’s

X