Prijs VERKOCHT
Bouwjaar 1958
Km. Stand 79.954 mls
BTW Niet Verrekenbaar
Carrosserietype Coupe
Kleur Regal Red
Interieur Beige Vaumol 3099
Motortype 2.9 liter, 6 cilinder lijn
Vermogen 178 PK / 133KW
Transmissie Handgeschakeld + Overdrive
Brandstof Benzine

1958 ASTON MARTIN DB MKIII COUPE

  • Zeldzame DB MKIII 2+2 (462 exemplaren)
  • 31 jaar in het bezit van de huidige eigenaar
  • Uitmuntende technische staat
  • Overdrive en Dual Exhaust system
  • Origineel, prachtig gepatineerd interieur

Als er één auto is die de term ‘kunst op wielen’ verdient, dan is dat deze zeldzame en bloedmooie Aston Martin DB Mark III uit 1958 wel. Als een onvervalste Britse gentleman weet de stijlvolle 4-zitter moeiteloos menig kloppend autohart te stelen. Dit is een auto die op alle mogelijke fronten de liefhebber weet te grijpen. Design, historie, mechaniek en conditie; het hele plaatje klopt. En zal, met de juiste zorg, nooit ofte nimmer vervagen.

Historie

De door ons aangeboden DB MK III verliet op 21 maart 1958 de poorten van Newport Pagnell. De 2+2 hatchback betreft één van de in totaal slechts 462 geassembleerde exemplaren, geproduceerd in de periode 1957-1959. Behalve in deze configuratie, verschenen er op basis van de MK III tevens een convertible genaamd ‘Drophead Coupé’ en een ‘Fixed-Head Coupé’ met gesloten dak, waarvan er respectievelijk 84 en 5 van zijn gebouwd, beide uitgerust met 2 zitplaatsen. Mede door de geringe oplage was het model er exclusief voor de ‘happy few’.

De bijgeleverde documentatie van dit unieke exemplaar gaat ver terug in het verleden, en leert ons dat de Aston Martin in 1959 een Schotse eigenaar kreeg, waarna hij lange tijd in Edinborough verbleef. Sinds 1982 is de auto in Nederlandse handen. Het zou vervolgens nog 4 jaar duren voordat de rijdende legende aan de, tot nu toe, laatste eigenaar werd verkocht. De afgelopen 31 jaar gebruikte en onderhield de man in kwestie zijn trotse bezit zichtbaar met zeer veel liefde en respect voor het materiaal. Kortom, een waarachtige klassieker die – volledig terecht – met een grenzeloze hoeveelheid passie is gekoesterd. En per heden naarstig op zoek is naar de persoon die genoeg klasse en karakter heeft om het volgende hoofdstuk aan de indrukwekkende geschiedenis van de auto toe te voegen.

Exterieur

Eén blik op het tijdloze koetswerk van de DB MK III is voldoende om te kunnen concluderen dat de ontwerpers een buitengewoon goede dag hadden indertijd ze de ‘classy’ Aston Martin vormgaven. Het model betreft de laatste doorontwikkeling van de DB 2/4. Grote veranderingen waren onder meer de kenmerkende Aston Martin grille, die voor het eerst uit één stuk bestond en sindsdien niet meer weg te denken is van het merk.

Ondanks de 4 zitplaatsen en 3e deur achter, welke de Mark III zowaar praktisch bruikbaar maken, heeft de Brit qua esthetiek meer weg van een chique coupé dan van een functionele(re) hatchback. ’Style & Substance’ weten elkaar haarfijn te vinden en aan te vullen. Gegoten in de originele en tevens schitterende fabriekskleur Regal Red, lijkt de charismatische volbloed bovendien allesbehalve ingehaald te zijn door de tijd. Design en lakwerk sluiten naadloos op elkaar aan als het gaat om cachet en signatuur. De zuivere lasnaden wijzen op de zorgvuldige bouwkwaliteit van de iconische Engelsman.

Interieur

Eenmaal ingestapt gaat het grote genieten gestaag verder dankzij de aanwezigheid van prachtige, origineel af-fabriek geleverde Beige Connolly ‘Vaumol’ lederen bekleding. Het AM-binnenste is uitstekend verzorgd, bruist van de patina en ademt ongeëvenaarde historiek. Dit alleen al maakt hem onnavolgbaar uniek.

Het compactere stuurwiel is letterlijk en figuurlijk gemonteerd om praktische beweegredenen. Daarnaast kan de auto, indien gewenst, optioneel worden voorzien van 4-puntsgordels voor lange(re) ritten en/of het rijden van rally’s. Voorts is het complete interieur volledig origineel en zit het barstensvol karakter; precies zoals het hoort bij een klassieker van dit uitzonderlijke kaliber.

Techniek

Onderhuids maakt deze magistrale machine minstens zoveel gepaste indruk. Om te beginnen vanwege de technische staat: de tot een inhoud van 2.9 liter vergrootte 6-cilinder-in-lijn presteert werkelijk perfect. Alle 178 pk’s uit het vooronder voelen én klinken alsof ze aan hun tweede jeugd beginnen en zijn op papier goed voor een topsnelheid van 190 km/h. Daarbovenop beschikt de MK III over een hele rits kippenvel verwekkende specificaties, waaronder een Laycock-de Normanville Overdrive, een 4.09 achteras, alsmede een Dual Exhaust system.

Starten is een hele belevenis; nadat de brandstofpomp de SU carburateurs van de nodige benzinedruk heeft voorzien, komt de door W.O. Bentley ontworpen krachtbron direct met een prachtige, diep donkere roffel tot leven. Een onmiskenbare sound. De sound van een volbloed Aston Martin. Rijden is nog écht rijden; de authentieke mechaniek communiceert met de bestuurder alsof ze van vlees en bloed is. Man en machine zijn samen één. Zoals de Britten het omschrijven: “Deeply involving”.

Meer weten, zien, horen, voelen, proefrijden?

Bij Brooks Classics begrijpen we als geen ander dat dit alles een onweerstaanbare begeerte oproept. Wie meer wil weten, zien, horen, voelen en/of proefrijden, verzoeken we vooraf een afspraak te maken met Geert-Jan Tax. Hij is te bereiken via 030-8507500 / utrecht@broekhuis.nl. We kijken met veel belangstelling uit naar uw komst. The pleasure will be all ours…

*Brooks Classics is een aan de Broekhuis Groep gelieerde onderneming, gespecialiseerd in de kleinschalige handel in Britse en Italiaanse auto’s van hoge kwaliteit. Kijk op www.broekhuis.nl voor meer informatie of neem contact op via 030-8507500 / utrecht@broekhuis.nl*

Bekijk andere klassieke auto’s

X